Kønne er de måske ikke ligefrem, de to pølsefomede dyr, der nu er flyttet ind i det rummelige bassin i Duborg-Skolens biologilokale, men til gengæld kan de noget, som ingen andre kan - eller som vi i hvert fald ikke har kunnet, siden vi selv befandt os i fosterstadiet.
Fostertilstanden er nemlig normalt kendetegnet ved, at organismen efterhånden, som fosteret vokser til, gror organer og lemmer til kroppen - en evne, vi mister, når vores kroppe er færdigtudviklede.
Axolotler, som er artsbetegnelsen for to padder, gør imidlertid brug af en forbløffende evolutionsmekanisme, kaldet neoteni, som dybest set betyder, at de også som kønsmodne befinder sig i en slags fostertilstand, hvilket medfører, at de er i stand til f.eks. at gro nye lemmer, hvis de skulle komme ud for at miste nogen.
Denne ejendommelige egenskab gør dyrene velegnede til at forske i evolution, og da biologilærer Søren Nørup Knudsen så sit snit til at etablere et samarbejde med Aarhus Universitet, slog han straks til for at få to af de sjældne dyr til skolen. Her indgår de nu som levende studieobjekter i et forløb om evolution, og Axel og Lotte, som de er døbt, har allerede skabt romantik i bassinet, der pt. er fyldt med befrugtede æg - vi glæder os til næste kapitel i føljetonen.
Comentarios